Hlavní znaky

27.10.2008 12:27

No ... tak - lvi ... no ..... jak začít ??? No tak lvi jak snad všichni víme jsou jediné kočkovité šelmy které žijí ve smečkách.A samec se od samice liší tím že má hřívu odhlavy až na kohoutek.Liší se také výškou , atd..

Smečky lvů-líně odpočívají ve stínu, až na lovící lvice, které brání smečku před nedostatkem. Loví např.: antilopy, pakoně, gazely, zebry, žirafy, atd. Lvi spolu často spolupracují (hlavně lvice při lovu) a to tak, že se přiblíží ke kořisti do vzdálenosti asi 30m, jednomyslně si vyberou kořist a snaží se vějířovitě obklíčit kořit a pokrátkém útoku srazí zvíře k zemi tak, udeří do boku a pak ho usmrtí tím, že mu prokousnou hrdlo a tak se kořist udusí.

Průměrná váha: lev 150-250kg, lvice 125-130kg
Délka: 1,5-2,5 m
Délka ocasu: 0,9-1,1 m
Sociální jednotka: skupina
Stav ochrany: zranitelný druh
Rozšíření: Afrika, jižní Asie (Gir Forest)

Lvi vytvářejí zavřené spojené socienty. Smečky se zkládají asi ze 4-6 vzájemně příbuzných lvic a jejich mláďat. Smečky obsazují svá teritoria a členové hodně spolupracují. Dospělí samci jsou hlavní postavou velké smečky, nebo žijí samostatně, nebo ve dvou, tří , čtyř až pěti příbuzných samců (pocházejí ze stejné smečky). Koalice samců mají velká teritoria a obsahují je proti jiným samčím koalicím a mají právo se pářit se samicemi smeček, které žijí v jejich teritoriu, držba dotyčného teritoria však trvá většinou jen 2-3 roky.
 

—————

Zpět


Anketa

LÍbí se ti můj web?

ano
68%
92

ne
32%
43

Celkový počet hlasů: 135